VAR - Videóbíró a fociban

VAR - Videóbíró a fociban

VAR - La Liga - műbalhé

2024. február 05. - Paal77

A hétvégén a nemzetközi és a magyar sportsajtó is a La Liga VAR eseteiről írt, melyekben "lejátszott bajnokság", a "VAR a Real Madrid-ot támogatja" típusú cikkek tömkelege íródott.

A két indexes cikk alapján elemezném játékvezetői szempontból a két esetet.

Index - Futball - Futball - VAR-börleszk Gironában, ilyen gólt még nem töröltek a futball történetében

Mi történt:

girona_offside.jpgGirona támadás indult a félpályánál, ahol a támadó kicsi lesről indulva megiramodott a balszélen. A VAR bevezetése óta tudjuk, hogy ilyen esetekben az asszisztensnek ki kell várnia, végig kell engedni a támadást, majd azt követően kell állást foglalnia, hogy egy esetleges téves les döntés miatt ne akaszthassa meg a támadást. Itt is ez történt, folytatódott a támadás, a Real Sociedad védői kétszer fejjel, egyszer lábbal mentettek, de végül a lesálláshoz képest 37 másodperccel később gól született.

Játékvezetői szempontból itt egy fontos, eldöntendő kérdés van: megszakadt-e a támadás "egységessége", új eset kezdődött-e valamikor a 37 mp alatt. Az IFAB (labdarúgás szabályalkotó testülete) az ilyen típusú eset kapcsán egy dolog eldöntését követeli meg. A védő amikor felszabadít, akkor szándékosan játszotta-e meg a labdát, eredeti angol megfogalmazásban "deliberately played" esete áll-e fenn vagy nem. Megítélésem szerint egyik felszabadító fejes, illetve a lábbal belekapás a labdába sem tekinthető ennek. Deliberately playnek nem csak sikeres, saját társhoz juttatott felszabadítás tekintendő, hanem az a kérdés, hogy birtokában volt-e a védőnek a labda, tudatosan játszotta-e meg. Ha például a védő mellre veszi a beadást, kontrollálja a labdát, de utána véletlenül az egyik támadó játékosnak passzol, az már szándékos megjátszása a labdának, de itt kétségbeesett felszabadító kísérletekről volt szó. Ha ezt elfogadjuk, akkor emiatt viszont jogosan néztek vissza a támadás elejére és az ottani les miatt vissza kellett vonni a gólt.

Kíváncsi vagyok végül milyen állásfoglalást ad ki a Spanyol Játékvezetői Bizottság, ők hogyan értékelik ezt a három védő mozdulatot, bármelyikre azt mondják-e hogy szándékosan játszotta meg a védő a labdát, mert akkor viszont hibás döntés született.

A cikkben tévesen írta a szerző, hogy kihívták a bírót, hogy nézze meg az esetet, mert a videóbírói csapat, ha lest ítél, jellemzően emiatt nem hívják ki a bírót, "csak" a fülére szólnak, hogy les volt és hogy honnan mehet majd kifelé a szabadrúgás.

Index - Futball - Futball - Minden Real Madrid-meccsre jut egy VAR-botrány

Ez a cikk már csak meglovagolja az előző napi hype-ot. Nem is értem mi a kérdés, min megy a hőbörgés.

rma-atm.jpg

Ahogy a képen is látszik, a fejes pillanatában a labda és a kapus között van a lesen lévő támadó játékos. Értem én, hogy közeli fejes, 99% hogy ha nincs ott a támadó, akkor is gól, de a szabály egyértelmű. A kapus reakcióidejét lassítja a látómezőt részben kitakaró védő, így mire reagálna, már szinte gól lett. Ebben az esetben a videóbírónak jogosan közbe kellett avatkoznia, a nagy kérdés inkább az, hogy mit nézett a vonalban lévő asszisztens, hiszen ezt neki is látnia kellett volna, már a pályán hozott döntésnek is lesnek kellett volna lennie!

A bejegyzés trackback címe:

https://focibiro.blog.hu/api/trackback/id/tr6118319159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása