VAR - Videóbíró a fociban

VAR - Videóbíró a fociban

Akár 6 csere tétmeccseken, fociban?

2020. június 12. - Paal77

Június közepére a Bundesliga mellett újraindulnak a nagyobb európai bajnokságok is, így érdemes megnézni, milyen ideiglenes változásokat hozott a koronavírus a szabályokban.

Május 8-án az IFAB (FIFA szabályalkotó testülete) közleményében az alábbi szabályváltoztatásokat tette ideiglenesen lehetővé a versenyszervezőknek:

- Bajnoki meccseken öt, kupameccseken - hosszabbítás esetén továbbra is érvényes +1 csere miatt - akár 6 cserelehetősége lesz az edzőknek

- Azokban az országokban, ahol a VAR (videóbíró) már bevezetésre került, engedélyezett a használat szüneteltethetősége (Bundesligában megmaradt)

Az ideiglenes intézkedések csak az idén befejezésre kerülő sorozatokra lehetnek érvényesíthetőek.

five-substitutes-option-temporarily.jpg

 

Miért volt szükség az 5 cserés változtatásra?

Egyértelműen a játékosok egészségének védelmében: A normál esetben szokásos kemény alapozás utáni szezon helyett, egy otthoni, önkéntes, egyéni edzéses alapra épülő, 3-4 hetes felkészülés után kell majd a nyári melegben 90+ perceket futni. Nem irigylem majd a kánikulai időjárásos napokon rendezett meccsek résztvevőit..

Magyarországon - a világon az elsők között - indult újra a fociszezon, így eléggé testközelből látjuk a változásokat. A világon elsőként a Budapest Honvéd csapata élt tétmeccsen a 6 csere lehetőségével, amikor az MTK elleni kupaelődöntő hosszabbításában (108.percben) King váltotta Gazdagot. Aki nézte a meccset, emlékezhet, hogy a hosszabbítás félidejében hosszú percekig egyeztetett a játékvezetői csapat a cserék kapcsán, ifj. Knézy Jenő élcelődött is a közvetítésben a játékvezetőkön, hogy miért olyan nehéz megszámolni a cseréket ilyen szinten, ennyi játékvezető részvételével. 

 

Mi is volt a gond és miért nem volt teljesen triviális a megoldás?

Ahogy a lenti meccslapon látszik, az MTK a rendes játékidőben 2 játékmegszakítással 3-at cserélt, majd a hosszabbítás első félidejében még egy időpontban 2x. Itt joggal merülhetett fel a kérdés, hogy a rendes játékidőben fel nem használt cserelehetőségek illetve játékmegszakítások örökíthetőek-e a hosszabbításra. A bejegyzés elején linkelt közlemény egyértelmű:

"Unused substitutions and opportunities are carried forward into extra time."

A hivatalos személyek védelmében talán annyi mondható el, hogy mégiscsak ez volt az első meccs a világon, ahol a szabály ezen alpontja fontossá vált. (Ettől függetlenül illett volna felkészülni erre az eshetőségre is!)

 

Összefoglalva a megemelt cserelehetőségre az alábbi szabályok vonatkoznak:

- A játékmegszakítások száma továbbra sem lehet háromnál több (hosszabbítás esetén itt is érvényes a +1)

- Nem számít játékmegszakításnak a félidők közötti szünetben (illetve kupasorozatnál hosszabbítás esetén a rendes játékidő végén illetve a hosszabbítás szünetében) végrehajtott csere

- Ha egy játékmegszakításkor mindkét csapat cserél, akkor mindkettőnek beleszámít a felhasználható játékmegszakítások számába

- A rendes játékidőben fel nem használt játékmegszakítások és cserék örökíthetőek a kupameccseken a hosszabbításra

 

Kíváncsian várom, hogy a megemelt cserelehetőséggel milyen formában élnek majd a sokkal minőségibb kerettel rendelkező külföldi topcsapatok, lesznek-e - hokis hasonlattal - sorcserék, nagyobb taktikai, szerkezeti váltások. Érdekes tapasztalat lehet ez is a jövőre vonatkozóan.

 

Tudtátok, hogy a szabálykönyv angol nyelven már applikációban is elérhető?

A bejegyzés trackback címe:

https://focibiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8515763580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása